Mi a biofeedback?

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azok működését akaratlagosan nem befolyásoljuk, úgy érezzük, hogy „automatikus” szabályozás alatt állnak. Pedig sok automatikusnak gondolt agyi funkciónk tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha visszajelzést kapunk arról, hogy szándékolt céljainkat milyen mértékben sikerül teljesíteni.

biofeedback módszer lényege, hogy az emberi test különböző pontjaira helyezett mérőműszerek által, a megmért és felerősített visszajelzéseken keresztül érzékelhetővé válnak a test belső fiziológiai folyamatai a vizsgált egyén számára. Ez az információ kvantitatív módon úgy jelenik meg – legtöbbször kép és hang formájában -, hogy annak alapján, konkrét feladatokon keresztül az egyén, a páciens képes lesz megtanulni, hogyan érzékelje, sőt kontrollálja és irányítsa saját teste működését. Ezáltal a biofeedback egy tanulási folyamatot tesz lehetővé, amellyel a test nem optimális működése korrigálható. Például vizelettartási nehézség (inkontinencia) esetén, ha a hólyag záróizom nem működik megfelelően, akkor célirányos tréninggel javítani lehet annak működésén: az illető egyrészt megtanulja érzékelni a kismedence, illetve hólyag izomzatát, majd megtanulja irányítani annak működését. A biofeedback (hasonlóan fizikoterápiához) leginkább egy tréning, amely az egyén aktív részvételét igényeli, és amelyhez rendszeres gyakorlásnak kell kapcsolódnia a tréningek között a maximális hatás kifejlődése érdekében.

biofeedback tréning keretében betegségtől, tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.

Hogyan tanul az agy a biofeedback tréning során?

Valamennyi általunk eladott termék minőségbiztosítással rendelkezik. Termékeinkre – az orvostechnikai eszközökre jellemző, azok megfelelő használata esetén bekövetkező hibák kijavítására – 2 év garanciát vállalunk. A NeuroAmp II készülékekre 10 év garanciát adunk.

A biofeedback tréningek mindegyikében az első lépésben azonosításra kerül egy olyan testrész vagy funkció, amelynek működési elégtelensége, illetve az optimálistól való elmaradása negatív hatást fejt ki a test egészének működésére.

Vegyük például a stressz okozta fejfájás esetét!

Egy külső forrásból származó stressz hatására adott természetes reakcióként ugrásra kész állapotba helyezkedünk: figyelmünket koncentráljuk, izmaink egy részében fokozódik az izomtónus. Az ülőmunkát végzőknél jellemző módon ilyenkor a vállöv, a gerinc, a nyak izmai válnak feszesebbé. A stressz elhúzódó jelenléte, vagy akár a stressz elmúlása esetén a nyugalmi helyzet felvételének elmaradása esetén a tartósan emelkedett izomtónus az izomban futó erek keringésének romlásához, következményesen az erek által ellátott szövetek, szervek oxigén ellátásának hiányához vezethet. Az oxigénhiány funkciózavart idéz elő, melyre egészséges szervezeti reakcióként az érintett területben fellépő fájdalom hívja fel a figyelmet. Következmény: megfájdul a fej, a nyak, a váll.

A biofeedback tréning során vizsgáljuk stressz hatásra az egyén szervezeti reakcióit. A stressz okozta fejfájás esetében a vállöv izmaira helyezett érzékelőkön keresztül vizuálisan beazonosítható lesz a tartósan feszült izom, sőt végigkövethető a túlfeszülés folyamatának kialakulása is. A vizualizáció segítségével a fejfájós ember megtanulja beazonosítni, érzékelni a fájdalmat előidéző izmokat, azok túlfeszülését, és képes lesz annak felismerésére a valós életben is. A biofeedback tréningszerű alkalmazásával, vizuális támogatással az egyén megtanulja a fájdalom létrehozásában felelős izmok tudatos ellazítását, melyet aztán alkalmazni is tud a fejfájás első jeleinek feltűnése, vagy akár az arra emlékeztető környezeti jelek megjelenése esetén.

A biofeedbackkel tehát az érintett egyén a jobb testi működés mellett egy kedvezőbb és jobb idegrendszeri szabályozást is elsajátít.

További tudnivalók

Image

Mi a biofeedback?

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azok működését akaratlagosan nem befolyásoljuk, úgy érezzük, hogy „automatikus” szabályozás alatt...

Tovább...
Image

Mi a neurofeedback?

Agyunk működését különféle képalkotó eljárásokkal tudjuk mérni: megjeleníthetjük például képi formában (CT,MR) ezáltal rálátást nyerhetünk arra, hogy fennáll-e valamilyen...

Tovább...
Image

Kiknek ajánlottak a módszerek?

Kiknek ajánljuk a képzés elvégzését? Neurofeedback és biofeedback képzéseinket minden olyan érdeklődőnek ajánljuk, akinek szenvedélye az egészséges élethez nélkülözhetetlen mentális...

Tovább...