Ha úgy érzi, gyermeke még nem iskolaérett, hozza el iskolaérettségi vizsgálatunkra!

Úgy érzi, gyermeke:

Nem elég figyelmes?

Jobban érdeklik a játékok?

Épphogy betölteni a 6 évet?

Maradna még egy évet az óvodában?

 

Igényeljen iskolaérettségi vizsgálatot szakemberektől!

2020-tól változnak az iskolakezdés szabályai.  A szülők január 15-ig nyújthatnak be kérelmet, ha a gyermekük augusztus 31-ig betölti hatodik életévét, de még nem küldenék iskolába.

Az Oktatási Hivatal online felületére beérkezett kérvényeket megközelítőleg 30 ember fogja elbírálni, többnyire óvodapedagógus szakemberek. Ők a szülők által kiválasztott, valamint feltöltött dokumentumok alapján hozzák meg döntésüket például szakértői vélemények, jellemzések, avagy orvosi leletek alapján.

Nem mindegy tehát, hogy a szülők mivel indokolják jól megalapozott érzésüket, miszerint gyermeküknek még egy év óvodai nevelésre lenne szüksége.

Az iskolaérettségi vizsgálat feladatai révén információt kapunk a gyermek beiskolázásához szükséges biológiai, pszichés, intellektuális és szociális fejlettségi szintjéről.

De felmerül a kérdés: felkészült-e gyermekünk fizikailag, lelkileg, érzelmileg, vagy akár intellektuálisan azokra az elvárásokra, helyzetekre, amelyeket az iskola szinte az első pillanattól támaszt vele szemben?

Egészségközpontunkban komplex iskolaérettségi vizsgálat után szakvéleménybe összefoglalva részletesen leírjuk a tapasztalatokat és megtesszük javaslatunkat a gyermek beiskolázására, vagy további óvodai nevelésére vonatkozóan.

 

iskolaérettségi vizsgálat


Hogyan is zajlik pontosan az iskolaérettségi vizsgálat?

1. Részletes anamnézis

A szülőkkel egy részletes anamnézist veszünk fel, hogy minél pontosabb képet kapjunk a gyermek fejlődéséről. Minden gyermek egyéni mintázatot mutat a fejlődésben (vannak olyanok, akik lépésről-lépésre haladnak, és vannak, akik hirtelen lépnek nagyot az összerendeződés felé).

A fejlődés mérföldköveinek nyomonkövetésével lehetőségünk nyílik jobban megismerni a gyermek aktuális állapotát, és az iskolaérettségre vonatkozó lényeges információkat beszerezni.
(Nem mindegy például, hogy délután igényli-e még a gyerek az alvást, vagy nem. Hogyan birkózik meg új helyzetekkel, feladatokkal?)

2. Egyéni munka

A gyermeket később egyéni helyzetben vizsgáljuk, ahol a szülő jelenléte nélkül kell helytállnia.

Ez azért is fontos, mert így képet kapunk a munkaérettségéről, feladattudatáról, feladattartásáról, figyelmi képességéről, valamint a teljesítmény-hangsúlyos helyzetre való reagálásáról is.

Mindemellett a feladatok az ábrázolási- és kifejezési készséget, a mennyiségfogalom kialakultságát, az általános tájékozottságot, a téri -és idői tájékozódást, a beszédkészséget, a gondolkodási sajátosságokat, a verbális- és vizuális emlékezetet és a grafomotoros készséget is mérik.

A komplex vizsgálat végén átfogó képet kapunk a gyermek iskolába lépéshez szükséges képességeinek állapotáról.

Mindezek alapján írásos szakvéleményünkben javaslatot teszünk a gyerek további óvodai nevelésére vagy beiskolázására vonatkozóan.

A véleményben foglaltakat minden esetben megbeszéljük Önökkel, a szülőkkel, amit a későbbiekben az Oktatási Hivatal online felületére feltölthetnek.

iskolaérettségi vizsgálat


Kérjen időpontot gyermeke iskolaérettségi vizsgálatára még ma!

A 90 perces komplex iskolaérettségi felmérés + szakvélemény ára 19.000 Ft

Írjon nekünk az info@neurosol.hu címen!