Mi a biofeedback?

Testünk legtöbb belső szabályozási folyamatának nem vagyunk tudatában, azok működését akaratlagosan nem befolyásoljuk, úgy érezzük, hogy „automatikus” szabályozás alatt állnak. Pedig sok automatikusnak gondolt agyi funkciónk tudatosan szabályozhatóvá tehető, ha visszajelzést kapunk arról, hogy szándékolt céljainkat milyen mértékben sikerül teljesíteni.

A biofeedback módszer lényege, hogy az emberi test különböző pontjaira helyezett mérőműszerek által, a megmért és felerősített visszajelzéseken keresztül érzékelhetővé válnak a test belső fiziológiai folyamatai a vizsgált egyén számára. Ez az információ kvantitatív módon úgy jelenik meg – legtöbbször kép és hang formájában -, hogy annak alapján, konkrét feladatokon keresztül az egyén, a páciens képes lesz megtanulni, hogyan érzékelje, sőt kontrollálja és irányítsa saját teste működését. Ezáltal a biofeedback egy tanulási folyamatot tesz lehetővé, amellyel a test nem optimális működése korrigálható. Például vizelettartási nehézség (inkontinencia) esetén, ha a hólyag záróizom nem működik megfelelően, akkor célirányos tréninggel javítani lehet annak működésén: az illető egyrészt megtanulja érzékelni a kismedence, illetve hólyag izomzatát, majd megtanulja irányítani annak működését. A biofeedback (hasonlóan fizikoterápiához) leginkább egy tréning, amely az egyén aktív részvételét igényeli, és amelyhez rendszeres gyakorlásnak kell kapcsolódnia a tréningek között a maximális hatás kifejlődése érdekében.

A biofeedback tréning keretében betegségtől, tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.

Ajánlott bejegyzések

Kategóriák